Zamyslime sa trochu a premiestnime sa na chvíľu do
doby, kedy neexistovali čokoládové tyčinky Mars a nebolo poľnohospodárstvo ako
také. Ľudia sa stravovali zberom plodov, lovením zvierat, všetkým tým čo našli.
Nie priemyselne spracovanými potravinami naplnené rafinovaným cukrom a škodlivými
latkami, ktorými pumpujú mäso aby čo najrýchlejšie zbohatli. Im nezáleží na tom
či budeme zdraví, a že nekonzumujeme plnohodnotné potraviny. Hlavne, že
majú plné vrecka peňazí. Moderné paleo predstavuje návod ako principiálne využiť
tieto znalosti v súčasnej dobe. Ako
na to? Prvým krokom je zbaviť Vašu domácnosť sacharidových potravín.
Základ je vynechanie pšenice!
Pšenica obsahuje glutén (lepok) (pre mňa je to lepidlo!) je lepkavá hmota, ktorú naše telo odmieta stráviť
napriek akejkoľvek mechanickej alebo
tepelnej úprave. Toto lepidlo sa lepí na steny
tenkého čreva a komplikuje proces trávenia. V metabolizme sa glutén
správa ako vírus. Prenikne do bunky a zničí ju, a nahradí ju vytvorením
zápalového ložiska. Pri každodennej spotrebe pečiva, cestovín,
pizze,.....poškodzujeme bunky tenkého čreva, čím búrame jeho pevné múry, v ktorých
sa vytvárajú postupne diery. A diery v tenkom čreve spôsobia to, že sa
cudzorodé látky, plesne, baktérie ale aj vírusy dostávajú do krvného obehu. A výsledkom
je napadnutie vášho organizmu z vnútra.
Lepok sa v súčasnej dobe nachádza všade v potravinách
vyrobených z obilnín (pečivo, chlieb, šišky, keksy....), v niektorých
mäsových výrobkoch, tzv. kombinácia mäsa a múky (špekačky, paštéty, párky...), rôzne
omáčky, konzervy a hotové potraviny. Upozorňujem, že rovnaký problém
nastáva aj v celozrnných potravinách....ani špaldová muka! :)
„Uvedomujem si, že
označiť pšenicu za škodlivú potravinu je ako vyhlásiť, že Slovenskí politici
sa vzdávajú svojho štvorciferného platu v prospech ľudí.“ Časť citátu som si prepožičala z aktuálnej
knihy, ktorú práve čítam. Je ňou Život
bez pšenice od Wiliama Davisa. Som prekvapená čo sa dozvedám a doktor Willy,
ako ho volám doma, ma utvrdzuje v mojom presvedčení, že pšenici je potrebné
dať zbohom. Pšenica už dávno nie je taká akú ju jedli naši predkovia. Ide o modernú
kríženú pšenicu, ktorá s pôvodnou nemá nič spoločné. O tom však v samostatnom
článku.
Škodlivou zložkou je aj strukovina.
Strukovina má v Paleo strave tiež červenú! Obsahuje fytáty,
ktoré sa správajú ako záterasa, obrana alebo paradoxne ako biele krvinky. Lenže
v tomto prípade sa správajú opačne. Nechránia nás ale postupne ničia. Pri
konzumácii strukovín a obilnín, keďže fytáty sú aj v obilninách, v rastlinných
tukoch ako slnečnicovom a repkovom oleji, bránia vstrebávaniu dôležitých
látok (vitamínov), ktoré sú obsiahnuté v zelenine, ovocí alebo živočíšnych
produktoch. Spolu s kombináciou mäsa dôjde k problematickému tráveniu.
A nestrávené mäso, vďaka fytátom (strukoviny, chlieb) ma tendenciu kvasiť,
hniť a tým spôsobia tráviace ťažkosti.
Napríklad v tomto prípade môžeme spomenúť aj sóju, ktorá je rokmi ospevovaná v rôznych
diétach za zdravú potravinu. Obsahuje veľa škodlivých fytátov a lektínov,
ktoré spôsobujú spomalenie tráviacich enzímov. Arašidy tiež považujeme za strukovinu.
Ani tu neplatí výnimka. Konzumácia bio či celozrnných potravín
obsahujú ešte viac fytátov ako biela verzia pečiva.
Ne-fermentované mliečne výrobky najmä mlieko a mäkké syry!
Mliečne výrobky najmä z kravského mlieka sú bohaté na kazeín a laktózu
a chudobné na maslový tuk. Sme v dobe, keď značná časť populácie ma
deficit enzýmu laktázy, ktorá dokáže rozkladať mliečny cukor laktózu. Nedokáže
ju stráviť. Prejavuje sa to nafúknutím brucha, pocitmi nevoľnosti či plynatosti.
Svetlou výnimkou sú fermentované mliečne výrobky.
Fermentáciou sa tieto problematické látky sčasti neutralizujú. Medzi ne patrí
tvrdý syr, bryndza, smotanový jogurt ( s obsahom tuku viac ako 10%, ovčí
syr, kozí syr a smotana s obsahom tuku viac ako 33 %.
Sladidlo a Alkohol
V záujme vlastného zdravia sa rafinovanému cukru treba vyhnúť a vyhľadávať
skôr jeho prírodné zdroje. V rámci Sladkého palea, (áno čítate správne je
viac foriem palea, ku ktorým sa dostaneme neskôr) je tolerované sladenie medom,
kokosovým cukor alebo javorovým sirup. Samozrejme v minimálnom množstve a občasne.
V kritickom množstve
sa nachádzajú vo všetkých prisladených potravinách, nápojoch a produktoch.
Vyhýbať sa tak sladeným nápojom a džúsom. Pri nákupe treba čítať zloženie
výrobkov. Hlavne nezabudnite na tzv. „light“
produkty, ktoré obsahujú veľa umelých sladidiel.
Myslím, že o Alkoholu vám netreba rozpisovať. Miešané drinky
plné džúsov, likérov je kalorická bomba plná rafinovaného cukru. Avšak, keď ste
na oslave, alebo si proste chcete vypiť s priateľmi po dlhom čase
uprednostňujte tvrdý, suchý alkohol. Prípadne suché víno bez pridaného cukru.
Škroby
Konzumácia ryže a zemiakov sa v úvodnej fáze
neodporúča. Ak sa ich nedokážete zrieknuť, vydržte aspoň úvodný mesiac prechodu
do tukového režimu a postupne začnite pridávať v regulovaných množstvách.
Nekombinujte s mäsom. Napríklad pečené zemiaky so zeleninou. V rámci sladkého
palea je možnosť konzumovania sladkých zemiakov – batáty.
Nabudúce už o PALEO POTRAVINÁCH. :) Teším sa na Vás.
Zdroj informácií: ja :), Moderné Paleo - Miroslav Karpaty, Život bez pšenice - Wiliam Davis
Zdroj obrázka: news.nationalpost.com
hm hm... len ako potom piect poctive babkine kolace.....x/
OdpovedaťOdstrániťbudem sa venovať aj článku s názvom....nie sme na vojne, raz za čas si môžeme niečo zakázané dopriať......základ je aby múka nebola základom tvojho jedálnička......je to samozrejme na každom z nás....naša voľba...ja viem, že keď som s tým začínala, tak som si myslela, že sa vzdat múky nie je možné....ja milovník buchiet, šuľancov a halušiek :) skúsila som a som prekvapena, že počas môjho stravovania mi moje telo jasne dalo najavo: "múka nie, nerobi ti dobre" ....nemysli si, že niekedy nezhreším a nedam si klasický kolač s posypkou...a tá chuť ťa v podstate uistí, že už važne nepatrí do tvojej stravy
OdpovedaťOdstrániť