Ideálne chuťové kombinácie tzv. rýchlovky :)

Jar nám klope na dvere a pripravujem sa k tomu zodpovedne:). Poslušne zbieram medvedí cesnak a rozmýšľam nad veľkonočným paleo menu, o ktorý sa rada s vami podelím v budúcom článku.
V tom dnešnom sa chcem s vami podeliť o nevšedné chute. Vďaka magazínu Tesco som mala možnosť vyskúšať mnou menej známe kombinácie plodov, aj keď o  zdravej kombinácií brokolice a paradajok som vedela už skôr :), ktoré mi ozaj učarovali a rada by som ich šírila ďalej do sveta. Nájdete tu dipy aj šaláty.

Skvelé dipy
- Paradajky v celku pečieme v rúre, kým nebudú mäkké. Rozmixujeme s pekanovými alebo vlašskými orechami. Výborne chutí na sezamovo-ľanových plackách.

- Brokolicu varíme 5 minút. Zmiešame s hrsťou mandlí. Vzniknutý dip podávame k surovej zelenine nakrájanej na hranolčeky :D.

- Cviklu zabalíme do alobalu a necháme piecť hodinu. Potom ju očistíme a zmixujeme so slnečnicovými semienkami.

Zdravá kombinácia
Brokolica a paradajky - prevencia proti rakovine (Zelenina bohatá na antioxidanty, ktoré chránia pred nádorovým ochorením. Brokolica obsahuje sulforafan a paradajky lykopén )

Stačí ak popražte uvarenú brokolicu s paradajkami (prípadne paradajkové pyré) na olivovom oleji a cibuľke! Dochutíte oregánom, soľou a čiernym korením. Je to také jednoduché a chutné :).

Jablko a horká čokoláda - pre zdravé srdce (Draslík v jablku reguluje činnosť srdca a horká čokoláda obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred rôznymi zápalmi)

Jednoduchý recept na jablkovo-čokoládovú chuťovku
Jablko si nakrájame na tenké plátky, Rozpustíme horkú čokoládu (81% a viac) vo vodnom kúpeli spolu s kokosovým olejom. Plátky jablka rozložíme po tanieri, Pokvapkáme limetkou a polejeme rozpustenou čokoládou. Posypať orieškami :). Rýchla a famózna chuťovka.


Ideálne kombinácie pre dosiahnutie najlepšej chuti.
- Avokádo+červená cibuľa+orechy+ paradajky+sezam+citrón (avokádo s pradajkami rozmixovať a zvyšok nasekať a primiešať :) a podávať ako dip)

- Vajcia+ Pražené Mandle+zelená cibuľka+losos (prvé tri zložky zmixovať a podávať ako pyré k lososovi)

- Pečená/varená červená repa+jablko+kozí syr+pomaranče+rukola (ideálne všetko nakrájať a podávať ako šalát)

Tri chute šalátu
Sladkokyslý: Jablko nakrájame na malé kocky. Zeler postrúhajte na hrubo a pokropte citrónovou šťavou. Pridajte nadrobno posekané orechy a nastrúhaný parmezán (nemusí byť). Polejeme dresingom z horčice a medu.

Ovocný: zvyšky kuracieho mäska z obeda pomiešajte s pokrajanými jahodami a rukolou. Polejeme dresingom pozostávajúci z pomarančovej šťavy, lyžice horčice, korenia, soli a medu. (Nevýskušaný - na naše jahody si počkám v Júni :)) 

Kyslý: Uvarenú alebo upečenú cviklu pokrajame na plátky. Položíme na ňu kúsky kozieho syra a pomaranča. Lieskové oriešky posekáme na drobno a posýpeme ními šalát. Z balzamikového octu, olivového oleja, cesnaku, bazalky, oregána,  kokos. cukru, citronovej šťavy a soli pripravíme Vinaigrette. Polejeme ním šalát a podávame. 

Vaša

Komentáre

  1. Ta brokolica a mandle... to je presne to, čo by mi chutilo! A Peťovi zasa nie xD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :D ale aj tak to skús, v menšom :) a pekne si k tomu nakrajaj koreňovú zeleninu :) a zemiaky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super rady, na orechy sice musim davat pozor, pretoze ma z nich boli brucho, ale niektore urcite vyskusam. Hlavne tu repu :)
    LIFE IN PICTURES BY LU

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a na všetky druhy orechov, či len na konkrétny druh?

      Odstrániť
  4. Mňa veľmi zaujal ten ovocný šalát s mäskom. Také netradičné, že je to spolu s jahodami :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. však práve :) neviem sa dočkať júna aby som to vyskúšala :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára