Krok po kroku ako začať (Prechod zo sacharidov na tuky)


Tak ideme na to? Výborne! Už teraz bojujete za seba a za svoje zdravie. Po prechode ani neuveríte tomu, že na chlieb alebo šišky už nepomyslíte. Sladkosti Vás už nebudú tak lákať a vyčistíte si aj svoje chuťové poháriky.
Verte mi!
Ak si po mesiaci...dvoch dáte coca-colu alebo mliečnu čokoládu budete mať pocit, že je to oveľa sladšie ako si to pamätáte. Verím však, že ku skúšaniu vo Vašom prípade ani nedôjde :). Aj keď priznávam, leto je lákavé vo forme zmrzliny, limonád a podobne.
Raz za čas si môžete v lete dopriať.  
Nie sme predsa na vojne :D.



I krok
Vyhodíme, darujeme alebo tá najhoršia varianta skonzumujte svoje zásoby zakázaných potravin. (Som za darovanie :D) Preč zo všetkým. Chlieb, zásoby múky, cestovín, polotovarov ako omáčky, paštéty, strukoviny v konzervách a sáčkoch musia isť preč. Slnečnicový olej tiež! Nie, nie ani sladkosti, džúsy, majonézy, syrčeky. Urobíme si v špajzy a v chladničke poriadok. Pozrite si ešte raz zoznam zakázaných potravín.

II krok
Je čas darované, vyhodenné alebo skonzumované potraviny nahradiť Paleo potravinami!
Základ je zásobiť sa Tukom: olivový olej, bravčová masť, kokosový olej a Zelenina. Najlepšie zo svojej záhrady :) alebo z trhu.
Ďalej ryby ak nie sú čerstvé (z jazera alebo potoka)/v našom prípade chladené z Lidlu :), tak sledujte zloženie konzerv - vo vlastnej šťave sa akceptuje, prípadne v olivovom oleji.
Mäso čerstvé, prípadne chladené, mrazené. Z domáceho chovu je najideálnejšia voľba. Ak však nemáte takéto možnosti zo začiatku pre zásady palea postačí aj z obchodu. Ja preferujem Lidl.
Vajíčka ako inač z domáceho chovu. Skúste si spraviť test, ktoré Vás viac zasýtia. Domáce alebo z obchodu? Myslím, že odpoveď už viete.
Ovocie a orechy. Pripomeňme si, že s nimi je potreba narábať opatrne. Ak viac ovocia tým pádom menej orechov a naopak. Denne len mala porcia. Napríklad na desiatu alebo olovrant. Nezabúdajte ovocie prirodzené, bez žiadneho pridaného cukru. Sušené ovocie tiež bez pridaného cukru a oxidu siričitého! Toleruje sa sladené jablčnou šťavou. Orechy čisté nepražené a nesolené!

V podstate, čo je domáce je dobré. Ak máte možnosti ako je babkina záhradka plná domácej zeleniny viete, kde skôr zamieriť :). Máte susedu, ktorá ma sliepočky? Dohodnite sa s ňou. Hlavne sa pýtajte svojho okolia, či nepoznajú domácich chovateľov. Kto sa pýta veľa sa aj dozvie. Prípadne, keď sa nič nedozviete aspoň so susedmi alebo kolegami porozprávate. Zlepšite vzťahy :).

III krok
Vždy pripravený! Aké sú vaše návyky? Chodíte do práce a potom na obed do reštaurácie? Najideálnejšie je variť si jedlo doma a potom v taške si ho nosiť do práce. Je potreba zistiť, či máte v práci chladničku a mikrovlnú rúru. Ak nie, existujú termo tašky alebo termoska. Sme predsa v 21. storočí. Už nás nič nezaskočí :).
Ak chodievate na obed do reštaurácie vyberte si menu, kde je zastúpená hlavne zelenina. O paleu vieme, že škroby spolu s mäsom sa trávia ťažko. Takže ak je na výber jedlo ako steak s pečenými zemiakmi, poprosíme čašníka o zmenu. Pečené zemiaky nahradíme zeleninovou prílohou. Z polievok je väčšinou na výber zo slepačieho a hovädzieho vývaru, čo je pre nás ideálne. Samozrejme požiadajte čašníka o vývar bez rezancov.  Už chápete kam smerujem? Ak je zapečená brokolica so šalátom, nie je čo vymýšľa,ť je to Vaše ideálne paleo menu. Podáva sa šalát s dresingom? Požiadajte aby Vám namiesto dresingu dali olivový olej.

IV krok
Ak Vás pri prvých 2 týždňoch prepadne chuť na sladké?  Majte so sebou sáčok orieškov, prípadne sušených sliviek, kokosových lupienkov (kúpite v obchodoch so zdravou výživou alebo DM drogérií alebo horkú 80% čokoládu ). Rýchlo Vás to zasýti a prejdete svojmu telu cez rozum.

V krok
Je potreba odhodlanie. Keď začíname s čímkoľvek je to ťažké. Je potrebné vypestovať si návyk. Ak vytrváte, odmena Vás neminie, a to vo forme formovania tela a zdravotného zlepšenia. Myslíte si, že Vám nič nie je? To som si myslela aj ja :). Však vyčkajte.

Nebojte sa. Som v tom s Vami. Spolu to zvládneme. :)

Vaša

Komentáre