Preskočiť na hlavný obsah

Vitajte na Slovenskej stránke o PALEO stravovaní

Inšpirácia na založenie blogu venujúci sa paleo stravovaniu ma lákala už od počiatku, keď som začala obmedzovať chlieb. Chcela som nájsť miesto, kde si budem evidovať záznamy, ako postupujem a či vytrvám. (Myslím, že zošit by tiež postačil xD.)
Čudujte sa svete. Prešiel rok a ja neustále odmietam múčne jedlá, strukoviny a potraviny zo zakázaného zoznamu Paleo potravín. Mám z toho ohromnú radosť a konečne po dlhom čase som našla úľavu pre svoje telo. Cítim, že mi ďakuje. Cítim zdravotné zlepšenie. Počúvam ho a on sa mi opláca peknou formujúcou sa postavou. Cítim sa sexi! :)





Komentáre

  1. Som vcelku zvedava, paleo je trochu zahada.. bez strukovin sa inak viem obist aj bez palea :DDD... a chleba (hlavne biely) uz obmedzujem nejaky cas a je to ozaj lepsie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja osobne som prekvapená zo svojho okolia.....nikdy som nebola ten typ človeka, ktorý by presadzoval a poučoval svoje okolie...aj keď si myslím, že v určitých prípadoch by to nebolo na škodu :D.....len som si žila podľa seba, a stravovala sa tak ako mi vyhovovalo a táto strava mi naozaj vyhovuje....kolegovia a rodinný prislušníci videli zmenu.....a začali sa ma pýtať, informovať sa, lebo študovať sa im akosi nechce a mňa majú zanvyživovú poradkyňu :D he he už od januára sa so mnou stravujú 2 kolegovia a do konca marca mi kolegyňa zhodila 7kg a a hlavne to vidi na oblečení, že stráca centimetre...kolega zhodil 10 a musí si kupovať nove košele :D........ ako sa vraví začni sebou a začneš meniť svet :) ......

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Tip na raňajky II. časť

Opäť sú tu inšpirácie na paleo raňajky!
Hneď v úvode by som sa Vás chcela opýtať. Máte záujem o tipy na večeru? Zo skúsenosti môjho okolia viem, že najväčším problémom je "Čo môžem jesť na raňajky, keď sa vzdám múky?" Samozrejme nemôžete jesť len praženicu alebo šaláty. To po Vás nechcem :). Sú rôzne iné možnosti. Preto tu máme druhé kolo, čo dobré si ukuchtiť na raňajky. Ja osobne dávam prednosť slaným variaci-am. Nabudúce Vám  prezradím aj sladké možnosti.

 Prinášam ďalšie tipy:

1.Zapečený grep - recept

2. Lososovo-omeletové sushi  Tri ingrediencie a máte hotovo :),
recept v publikácií: Daniel Green - Paleo dieta 

3. Zapečené avokádo s volským okom  Avokádo nakoreníme podľa chuti (olivový olej, cesnak, čierne korenie),   surové vajíčko umiestníme na miesto odkiaľ sme vybrali kôstku  a dáme zapiecť na  10-15 min. pri teplote 180.C
4. Tekvicové lievance  recept v publikácií: Sladkosti bez výčitiek
5. Praženica a cviklovo-mrkvový šalát
6. Omeleta so špenatom

 7. Avokadovo-paradaj…

Prílohy nie len k mäsu.....Nové Inšpirácie

Aké prílohy používať k mäsu, keď sme ryžu a zemiaky vylúčili? Skúsili ste už niekedy bataty a karfiol? Uvariť a rozmačkať s kokosovým mliekom alebo ghee na hladké a chutné pyré? A čo tak zeleninu na pare? Pečenú zeleninu?  Je toľko možnosti, že po takom dlhom čase mi príde ryža a zemiaky ako veľká nuda na tanieri.

1. Pečená koreňová zelenina! 
Skúste nakrájať mrkvu, petržlen, cviklu, kaleráb na malé kúsky.  Pridať celý cesnak, prípadne ešte namixovať maslovú tekvicu navrstviť na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkať olivovým olejom nakoreniť a nechať piecť 45min. pri 190 stupňoch? Alebo skúste do zapekanej misky uložiť v štýle ratatouille :)


Pre inšpiráciu:
Pečená zelenina: http://varimepaleo.sk/pecena-korenova-zelenina/
Hranolky: http://varimepaleo.sk/hranolky-sladkych-zemiakov/
Zeler v paradajkovej omáčke: http://varimepaleo.sk/vynikajuci-hazankin-restovany-zeler-so-slaninkou-cibulou-a-paradajkami/

2. Pyré batatové, tekvicové, brokolicové.... Všetky sa pripravujú rovnako. Uvar…

Paleo potraviny, váš nový jedálniček!

Pomer vášho nového jedálnička je:
zelenina 45-50% + tuky 25% + živočíšne bielkoviny 25 % 1. základ tvorí zelenina. Áno Paleo neznamená jesť len mäso. Stretla som sa s označením, že Paleo je mäsová diéta. Nie! Vo svojej podstate je Paleo strava zeleninová. Správny paleožrút konzumuje viac zeleniny ako mäsa. Vysoký podiel zeleniny v našom jedálničku zabezpečí vlákninu, vitamíny, minerály a enzýmy. K nej tiež zaradzujeme hríby a morské riasy. 2. Tuky sú pre naše „prepnutie“ zo sacharidového režimu do tukového podstatne dôležité. Predovšetkým hovorím o živočíšnych a stabilných - rastlinných ako kokosový a olivový olej. So slnečnicovým olejom sa nadobro rozlúčte. Nahraďte ho bravčovou masťou, kokosovým olejom, maslom, olivovým olejom. Obmedzením sacharidov potrebujeme nový zdroj energie. Zvýšenou konzumáciou tukov a obmedzením sacharidov zaručene nepriberiete. Zapamätajte si, že jedno vylučuje druhé.

3. Mäso nie je dominantnou zložkou nášho jedálnička, avšak nijako mu neublíži ;). Tuky z mäs…